SUYLA İLGİLİ GERÇEKLER…

  1. Yumuşak suyla ellerimizi yıkarken neden kayganlık hissi duyarız?

Suya sertlik veren kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) tuzlarıdır. Bunlardan arınmış olan sularla temas ettiğimizde, yüzeyde herhangi bir parçacık tutunamadığından kayganlık hissederiz.

  1. Sert sular neden daha az köpürür?

Sudaki mineraller temizleyici kimyasallarla geç tepkimeye girdiklerinden daha fazla temizlik malzemelerine ihtiyaç duyarız. Yumuşak suyla yıkanan saçların sağlıklı görünmesi sebebi budur.

  1. Tadı güzel olan her su içilebilir mi?

Yalnız tadı değil, görünümü de berrak ve temiz olabilir. Ancak, kirliliğe sebep olan bakteri, virüs, ağır metaller vb. görünmez, tatsız ve kokusuz olabilirler. Bu nedenle su analizi kaçınılmazdır.

  1. Tatlı ve acı su nedir?

İçerisinde çözünmüş madde miktarı (TDS) 5000 mg/lt olan sular acı su, 1500 mg/lt ve altı olan sular ise tatlı sulardır.

  1. Yeraltı suları mı yoksa yerüstü suları mı içmeye daha elverişlidir?

Yeraltı suları, çok sayıda toprak katmanından geçtiği için içeriği daha zengin sulardır. Ancak kapalı sular olduklarından ağır metallere maruz kalabilirler. Her ikisi içinde içilmeden önce su analizi yapılmalıdır.

  1. Kaynatılmış her su içilebilir mi?

Suyu kaynatarak sadece belirli bakterilerin ölmesini sağlayabiliriz. Kirliliğe neden olan diğer maddeleri yok edemeyiz. Ancak doğal afet ve salgın zamanlarında su kaynaklarındaki olumsuz koşulları, geçici bir dönem için kaynatarak riski azaltabiliriz.

  1. Klorlu su içilebilir mi?

Etkili bir dezenfektan olan klor, içme suyu için özellikle yüksek orandaysa çok zararlıdır. Fazla klorun, aktif karbon filtrelerle tutulması mümkündür.

  1. Maden suyu ile sodalı suyun arasındaki fark nedir?

Maden suyu yeraltındaki çatlaklardan ilerleyerek mineraller ve karbondioksitle birlikte yeryüzüne çıkar ve tamamen doğaldır. Soda ise içilebilir suyla minerallerle birlikte karbondioksit gazı eklenerek elde edilir, yapaydır.

  1. Su, aç mı tok mu içilir?

Vücudumuz için hayati önem taşıyan su, günün her saati tüketilebilir. Ancak, sabah kahvaltıdan önce içilen suyun vücudu toksin ve atıklardan temizleyerek metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağladığı bilinmektedir.

 

Sağlıkla kalın.

Mustafa YILMAZ