YÜKSEK SU BASINCINI DÜŞÜRMENİN TEK YOLU: BASINÇ DÜŞÜRÜCÜLER

Günlük hayatta basınç terimini sıklıkla duyarız. Peki, basınç nedir?

Kısaca tanımlamak gerekirse; “herhangi bir kuvvetin, ona engel olan bir yüzey üzerine yaptığı zorlama”ya basınç diyebiliriz.

Katı, sıvı ve gazlar, ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye bir kuvvet uygularlar. Kuvvetin kaynağı ne olursa olsun, birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete BASINÇ, bütün yüzeye dik etki eden kuvvete ise BASINÇ KUVVETİ denir.

Bazen bu zorlama o kadar şiddetli olur ki, tesisatın kendisi, ek bağlantı elemanları, bataryalar ve vanalar bu zorlanmaya karşı koyacak sağlamlıkta değilse istenmeyen arızalara veya patlama nedeniyle su baskınlarına neden olur. Suyun basıncı, eğer olması gerekenden daha yüksek ise, mutlaka kontrol altına alınması gerekir.

Basınç düşürücü vanalar, basınç düşürme işlemini kolaylıkla ve uygun maliyetlerle gerçekleştirirler. Bu vanalar, basıncı normal seviyeye indirerek koruma sağlarlar ve cihazların/sistemlerin tam verimli çalışmasına olanak sağlarlar. Özellikle konutlar, su ile çalışan endüstriyel sistemlerde bu dengeleyici vanaların kullanılması zorunludur. Bu vanalar, Basınç Düzenleyicisi (Regülatör) ya da Basınç Kontrol Valfleri olarak da adlandırılmaktadır.

Su ile temas halinde olan cihaz ya da sistemlerin (kalorifer, kombi, su arıtma cihazı, armatür, vb.) üreticileri, garanti uygulamasının geçerli olabilmesi için basınç düşürme vanalarının mevcut ve çalışır durumda olmalarını şart koşmaktadırlar.

Basınç düşürme vanalarının giriş ve çıkışlarında, basıncı gösteren saatler (manometreler) olmalı ve mutlaka izlenmelidir. Özellikle geceleri, şehir şebekesinin su basıncı değişken, düzensiz ve genellikle de yüksek seyrettiği için, gündüz saatlerinde su basıncının normal seyrettiği bölgelerde bile tedbir amaçlı olarak bu valfler mutlaka kullanılmalıdır.

Su basıncını dengelemek, güvenlik, konfor ve ekonomi sağlar.

Sağlıkla kalın.

Mustafa Yılmaz