AKTİF KARBON NEDİR?

Su arıtma sistemlerinin hayatımıza dahil olmasıyla birlikte karbon, aktif karbon, granül karbon, blok karbon ifadelerini daha sıklıkla duyar hale geldik.

Halk arasında kömür olarak tabir edilen karbon nedir? Nerelerde kullanılır?

Aktif karbon, yüksek gözenekli yapıya sahip, parçacıkları yüzeyinde tutma kabiliyeti oldukça iyi bir organik maddedir. Karbon taneciklerinin yüzeyi gaz, sıvı ve katı maddeleri kendisine çeker. Yüzeyinde ince bir film tabakası oluşturarak bunları tutar. Bu özelliği sayesinde kullanım alanı oldukça geniştir.

Endüstriyel, tibbi, gıda, tarım gibi sektörlerde gerek üretim, gerekse işletim aşamasında çoğunlukla yine aktif karbondan faydalanılır.

Burada temel prensip, karbonu hangi amaçla ve nerede kullanırsanız kullanın, tutulmasını istediğimiz maddelerin, materyallerini hatta zehirin bile aktif karbonun içerisine hapsedilmesidir.

Yüzey alanı ortalama 1000-1500 m²/gr’dır.

Sadece su değil hava arıtma cihazlarında da aktif karbon filtreleri de sıklıkla kullanılmaktadır.

Zehirlenme vakalarında da hastaya kömür tedavisi uygulaması bu tutma kabiliyeti sayesindedir.

En yaygın kullanım alanı su arıtma sistemleridir. Sudaki istenmeyen renk, tad, koku ve klor gideriminde başarı oranı oldukça yüksektir. Bu sistemlerde sadece fiziksel bir filtre işlemi değil, aynı zamanda fiziko kimyasal bir arıtma gerçekleşir. Ancak bu işlem yapılırken bakteri üremesine ve bakteri kaçağının oluşumuna çok dikkat etmek gerekir. Bu nedenle aktif karbonun öncesi ve sonrasına ultraviyole, klorlama gibi dezenfeksiyon işlemi yapılması gerekir.Aktif karbonun ömrü yaklaşık 1 yıldır. Arıtma sistemlerinde yılda bir kez aktif karbon değiştirilmelidir.

Su arıtma sistemlerinde çoğunlukla hindistan cevizi kabuğundan elde edilen karbon kullanılmaktadır. 3-4 gr. kadar karbon, yaklaşık bir futbol sahasından daha fazla yüzey alanına sahiptir.

Kullanılacak karbonun miktarı, kalitesi, nasıl kullanılacağı, filtre kapları ve tesisatın durumu doğal olarak arıtılmış suyun kalitesini belirleyecektir.

Bu nedenle, su arıtma deyip geçmeden önce bir kez daha düşünülmeli ve sağlığımızı teslim ettiğimiz firmayı özenle seçmeliyiz.

Mustafa Yılmaz