SUYA ELEKTROLİZ ÇUBUĞU DALDIRILDIĞINDA NE OLUYOR?

İşin felsefi tartışmasına girmek istemem, ama yalan söylemekle doğruyu söylememek arasında pek de bir fark yok. İkisinde de niyet saf ve temiz değil. Yaratmak istediğimiz gelecek de böyle bir gelecek olmadığına göre… Sektörün en azından bir özeleştirisi olarak görülmesi adına, gördüğümüz tüm yanlışları yazmalı, gerektiği her yerde ifade etmeliyiz diye düşünüyorum.

Elektrotların, normal çeşme veya damacana suyuna sokularak çalıştırılması(elektroliz), pazarlama ve tanıtımlarda yapılan son derece yanlış bir bilgilendirme, bir aldatmacadır. Bu yöntem, özellikle evsel su arıtım cihazları pazarlanırken uygulanır ve suyun sarımsı kahverengi bir renk alması, müşteri adayına suyun kirliliği olarak ifade edilir.

Yüzme havuzu dezenfeksiyonunda da sıkça karşılaşılan bu durum, demirle klorun reaksiyonu sonucu oluşur. Klorür iyonları, suda normalde bulunması gereken iyonlardandır. Eğer normal miktarlarda klor veya klorür içeren suyun içine, anot ucunda yüksek miktarda demir içeren elektroliz çubukları koyarak elektroliz işlemi yaparsanız, anot ucunda bulunan demir çözünerek suya geçer ve su, sarımsı kahverengi bir renk alıp, suda çökeltiler oluşturur.

 

Ters ozmoz sistemi ile çalışan artıma cihazları, sudaki iyonları ve özellikle de klorürü daha çok tuttuklarından, bu sularda renk değişimi ve çökelti olmayacaktır. Ancak bu suya az miktarda sofra tuzu kattığınızda, arıtılmış suyun da renginin değiştiğini, çökelti oluştuğunu ve sudaki bu değişikliğin sudaki kirlilikten değil, klorür miktarından ve elektroliz çubuğunun anot ucundaki yüksek miktardaki demirden kaynaklandığı kolayca görülebilecektir.

Sudaki bu renk değişimi ve çökelti, sodyum ve klorür dışında, elektroliz çubukları arasındaki iletkenliği sağlayacak, anottaki demirin elektrolizini gerçekleştirecek farklı bir bileşik varlığında da (daha az olmakla birlikte) yine meydana gelecektir.

Özetle öğrenmek, herkesin her şeyi satmaya çalıştığı bir dünyada, aldatılmadan ihtiyaçlarınıza en uygun ürünü almanın belki de tek yoludur.

Sağlıcakla kalın,

 

Mustafa Yılmaz

Kaynaklar:

  1. Oğur R, ÖF Tekbaş, Hadse M. Klorlama Rehberi: İçme ve Kullanma Sularının Klorlanması. GATA Ayın Kitabı. Ankara. 2005.
  2. Tekbaş ÖF, Oğur R. İçme ve Kullanma Sularının Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar