ULTRAVİYOLE İLE SU DEZENFEKSİYONU

Çevre bilincinin tam olarak oturmaması, hızlı nüfus artışı, denetimsiz üretim atıkları ve bilinçsiz kaynak tüketimi, maalesef kirlenme oranını tehlikeli boyutlara getirdi. Dolayısıyla da birçok hastalığı…

Çevre bilimcilerin, sivil toplum kuruluşları ve resmi makamların girişimleri bir nebze fayda sağlamış olsa da, temiz su temini neredeyse imkânsız hale geldi. Bu nedenle, sorunun çözüm yöntemlerinden biri olan ultraviyole dezenfeksiyon üniteleri, bugün en çok kabul ve rağbet gören sistemlerdir.

UV dezenfeksiyon sistemleriyle, suda hızla çoğalabilen ve canlılar için tehlike arz eden, virüs, bakteri, spor ve parazitler, başarılı bir şekilde yok edilebilirler.

Nasıl mı? 254 nM dalga boyuna sahip, UV-C ışınlarına maruz kalan bu mikroorganizmaların DNA’ları tahrip olur. DNA’sı hasarlanmış olan bu canlıların hücre faaliyetleri sona erer. Dezenfeksiyon ünitelerinde kullanılan cihazlar, lambalar yardımıyla suya yoğun bir şekilde UV ışını verirler. Bu ışığa maruz kalan mikroorganizmaların yaşayabilme şansı yoktur.

Doğru UV sistemi için, suyun fiziksel ve kimyasal yapısının incelenerek ve cihazdan geçecek su kapasitesi göz önünde bulundurularak uygun cihazlar seçilmelidir. Gelişen teknoloji ile birlikte, bu ünitelerde artık insan müdahalesine gerek duymadan ölçme, kontrol ve ikaz donanımlı cihazlar yüksek oranda verim sağlamaktadırlar.

Tüm sistemlerde olduğu gibi, kurulum ve cihazlar ne kadar kusursuz olursa olsun, işletimin devamlılığı ve kontrolü esastır. Ömrü dolan UV lambaları mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir. UV ışınlarının sağlıklı cilde ve göze temasını engellemek amacıyla cihaz gövdeleri paslanmaz çelikten olmalı, ışın tüplerinin su ile temasını kesmek için lambaların da özel kuartz kılıflar içerisinde olmalıdır. UV lambalarının sterilizasyon kabiliyeti yaklaşık 8000-9000 saattir.

İçme suyu kalitesindeki suya ihtiyacı olan tüm kurumlar, hastaneler, ilaç fabrikaları, endüstriyel mutfaklar, yiyecek-içecek mekânları, soğutma kuleleri, su şişeleme tesisleri, bu sistemleri mutlaka kullanmak zorundadır.

Mustafa Yılmaz