DOZAJ POMPALARI VE DOZAJ ÜNİTELERİ

 

Klor, asit, sıvı gübre, pH düşürücü/yükseltici, kireç ve korozyon önleyici kimyasalların istenilen oranda suya ya da sisteme eklenebilmesini sağlayan pompalardır.

Dozajlama üniteleri, dozaj pompası veya hidrofordan komut alarak çalışır. Dozaj pompaları, elektronik olarak çalışan elektro-mıknatıslı tip pompalardır. Pompadaki mıknatıs, diyafram pistonunu çekerek çözeltiyi pompaya doğru iter. Emme ağzındaki çek valf kapanır, basma ağzındaki çek valf ise açılarak çözelti basma hortumuna basılır. Dozajlama, debimetreden komut alarak ayarlanan frekans aralığında gerçekleştirilir.

Klor dozaj ünitelerindeki algılayıcı(sensör) yardımıyla klor miktarı ölçülür, ayarlanan değerin altına indiği anda ise sisteme gereken ölçüde klor, otomatik olarak eklenir. Sistemin tam otomatik olması, manuel müdahaleyi ortadan kaldırır. Bu da hem olası hataları engeller, hem de sistemin 7/24 çalışmasına olanak sağlar.

Klor, ekonomik olması sebebiyle en yaygın kullanılan dezenfeksiyon kimyasalıdır. İçme ve kullanma sularındaki nitrit, demir ve mangan gibi maddelerin oksidasyon işleminde, bakterilerin ise dezenfeksiyonunda kullanılır.

Sağlıkla kalın.

Mustafa YILMAZ