HİDRASYON, DEHİDRASYON NEDİR?

Tüm canlıların varlıklarını koruyabilmeleri için gerekli temel unsurların başında, hava ve su gelir. Susuzluk tüm canlıları ölüme götürür. Kandaki su miktarı %3’ün altına düştüğünde metabolizma artıkları böbreklerden geçememeye başlar. Vücuttaki su kaybı, halsizlik, baş ağrısı ve algı zayıflığı ile uyarı vermeye başlar.

İnsanlarda su ihtiyacı yaşa, organların durumuna, vücudun fiziksel büyüklüğüne, sarf edilen güce, hava sıcaklığına, iklim ve çalışma koşullarına göre değişkenlik gösterir. Bir bebek ile yetişkinin su ihtiyacı aynı olamayacağı gibi ofis ortamında çalışan bir yetişkin ile güneş altında bedenen çalışan bir insanın ya da bir sporcunun tüketmesi gereken su ihtiyacı farklıdır. Bedensel faaliyetleri ortalamanın çok üzerinde olan sporcular düzenli bir şekilde günde en az 3 litre su tüketmelidir. Diğer yetişkinlerde ise günlük su ihtiyacı ortalama 2 litredir.

Vücudun gerekli su ve elektrolit düzeyinin performansı destekleyecek belirli bir ölçüde tutulmasına “HİDRASYON” denir. Hidrasyonun sağlanması, özellikle sporcularda hayati önem taşır. Ter ile kaybedilen suyun geri alınamadığı durumlarda ise tehlike başlar.  Kısaca, vücuda giren ve çıkan suyun miktarı, eşit olmalıdır. Vücuttan atılması gerekenden fazla su kaybı yaşanmasına ise “DEHİDRASYON” denir. Dehidrasyon, sadece sporcuların değil, yoğun güç sarf edilen durumlarda farkında olmadan herkesin yaşayabileceği durumdur.  Stres, unutkanlık, panik, gerginlik, yorgunluk, şiddetli baş ağrısı ve psikolojik sorunlara yol açar. İdrar renginin çok koyu renk olması, vücuttaki dehidrasyonun habercisidir. Bunun nedeni böbrekler, doku aralıkları, eklemler, karaciğer ve ciltte zehirli çökeltilerin tutulmasıdır.

Sporcular, antrenmana vücutlarında yeterli miktarda su ile başlamalıdırlar. Enerji kaybının sadece sonrasında değil, öncesinde de su almak önemlidir. Hidrasyon, sağlıklı bir şekilde ancak böyle dengelenmiş olur. Ortalama olarak, her saat için 2 bardak su, bir sporcunun sıvı ihtiyacını rahatlıkla karşılar. Antrenman veya müsabaka sırasında tam performans, ancak dehidrasyon ile gerçekleşir. Profesyonel sporcularda antrenman öncesi ve sonrası kilo ölçümü yapılır ve aradaki farkın 1,5 katı kadar su takviyesi yapılır. Buna rağmen sporcunun idrar rengi halen koyu renk ise açık renge dönene kadar su içirilmeye devam edilir.

Tüketilmesi hayati önem taşıyan suyun içilebilir özellikte, uygun sıcaklıkta, sağlıklı ve mineral bakımından zengin olması gereklidir.

Su için, sağlıklı kalın.

Mustafa Yılmaz